BRF-ordförande med vid tillträde

Hejsan,

Då vi nyligen köpte vår bostadsrätt stod det i BRF-stadgan att ordförande behövde vara med fysiskt på tillträdesdagen på mäklarkontoret. Något som då kändes aning onödigt eftersom allt redan "var klart" (överenskommet pris, handpenning betald, medlemskap i BRF, osv). Enligt vår mäklare var det första gången hen varit med om detta, men jag blev hänvisad hit för bättre juridisk hjälp.

Nu vill jag motionera till BRF att ta bort denna del i stadgan och har fått invändningarna att den finns inskriven för att "se till att allt går rätt till" och att kunna ingripa vid eventuella oegentligheter. Därför vill jag kolla vilka möjligheter en BRF-ordföranden har att på tillträdesdagen kunna påverka överlåtelsen. Har personen (som företrädare för BRF) möjlighet att tex avbryta köpet, eller på något annat väsentligt sätt påverka affären. Vi tillträdesdagen är ju redan kontrakt skrivet och BRF har godkänt den nya medlemmen i ett tidigare skede.

Så alltså rent konkret: kan en BRF-ordförande påverka händelseförloppet på tillträdesdagen?
Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej och tack för att du vänder dig till FMF!
    Bostadsrättsföreningens styrelse har att pröva en ansökan om medlemskap i enlighet med föreningens stadgar och andra kapitlet i bostadsrättslagen (1991:614). Detta är den roll som bostadsrättsföreningen har vid en överlåtelse.
    Det finns mig veterligen varken skäl eller rätt för en ordförande eller andra styrelsemedlemmar att medverka vid tillträdet vid en överlåtelse eftersom varken bostadsrättsföreningen eller dess ordförande är part i överlåtelsen. Det kan tvärt emot starkt ifrågasättas. Om någon av parterna motsäger sig ordförandens närvaro vid tillträdet, kan denne vare sig med stöd av lag eller stadgar kräva att få närvara. Detta gäller alldeles oavsett vad som står i stadgarna.
    FMF
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.