Till senaste kommentaren

Är det vanligt att skriva på uppdragsavtal direkt?

Mäklaren gjorde ett hembesök och ville att jag skulle skriva under ett uppdragsavtal på plats. Är detta vanligt och vad ska jag tänka på?
FMF Juridik Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej och tack för din fråga,


    För att mäklaren ska få påbörja sitt förmedlingsuppdrag krävs att såväl konsumenten som mäklaren skriver ett avtal om detta. Uppdraget kallas normalt för förmedlingsuppdrag eller uppdragsavtal. Du måste aldrig skriva under ett avtal. Du rekommenderas dock att noggrant läsa igenom hela avtalet, inklusive de allmänna bestämmelserna, innan du skriver under avtalet. Det är nämligen före undertecknandet som du har störst möjligheter att påverka avtalets innehåll. Sätt dig i lugn och ro och fundera på vad som är viktigt för dig och vad du har för önskemål.  Försök sedan att förhandla till dig de villkor som passar dig.

    Skulle avtalet ingås utanför mäklarens fasta affärslokal, som ju är fallet om det hade undertecknats hemma hos dig, har du i normalfallet ångerrätt enligt lag. Ångerrätten innebär att du inom 14 dagar, utan att behöva ange orsak, kan ångra dig och låta avtalet gå åter. Denna rätt har du såvida du inte har samtyckt till att fastighetsmäklaren påbörjar förmedlingen och mäklaren hinner fullgöra sitt uppdrag under ångerfristen. I sådant fall har du inte ångerrätt. Ångrar du dig utan att mäklaren hunnit fullgöra uppdraget kan mäklaren kräva dig på en proportionell del av den avtalade ersättningen. Mäklaren ska ha informerat dig om bland annat ångerrätten och hur du utövar den. Även om det inte krävs att du skriftligen meddelar mäklaren att du har ångrat dig rekommenderas du ändå att göra det för att säkra bevisning om att du har ångrat dig inom ångerfristen.
    FMF Juridik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.