Till senaste kommentaren

Köpare hävdar dolt fel utan att undersöka eller besikta

Hej,

Jag och min sambo sålde en bostadsrätt i våras. Köpet gick igenom utan att köparna gjorde en undersökning/besiktning.

Nu har vi fått ett mail där de beskriver att de haft problem med elen i lägenheten. De hävdar att detta är ett dolt fel och att de kommer att skicka fakturorna till oss. Hur går vi tillväga? Vi anser att de hade en undersökningsplikt innan de skrev på köpet och att dolt fel inte gäller?

Vid försäljningen beskrev vi också att porttelefonen inte fungerade. De gjorde ingen vidare undersökning på detta heller men anser att även detta är dolt fel. Kan ni hjälpa oss?
Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


 • Hej och tack för att du vänder dig till FMF Konsument!

  En köpare av en bostadsrätt sägs ha en befogad förväntning att en renovering har gjorts dels med bostadsrättsföreningens goda minne, dels att den har genomförts fackmannamässigt.

  Schematiskt kan sägas att köparens befogade förväntningar korrelerar med bostadens ålder, skick och bruk. Ju nyare bostad, desto högre förväntningar och tvärtom.

  Är bostaden som ni har sålt gammal, skulle man kunna ifrågasätta om elen utgör ett köprättsligt fel. Är den ny skulle man kunna anse att elen utgör ett fel.

  Felet måste i normalfallet vara prispåverkande för att en köpare ska kunna få ersättning. Det betyder att bostaden hade betingat ett annat värde om den hade sålts med vetskap om felet.

  Att skicka fakturor till någon som inte har beställt en tjänst är sällan en god idé eftersom mottagaren inte har en skyldighet att betala dessa, låt gå att denne kan bli tvungen att utge ersättning motsvarande fakturabeloppet om saken löses genom tvist i domstol.

  Jag uppfattar det som att era köpare har reklamerat felet. Ni har då möjlighet att bestrida och inte betala, medge och betala eller lösa tvisten genom en överenskommelse.

  Porttelefonen torde falla inom ramen för bostadsrättsföreningens underhållsansvar och enligt ett avgörande från hovrätten därför endast undantagsvis utgöra ett fel för vilket säljaren ansvarar.

  FMF
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.