Jordade uttag utan jordkabel

Hej,

Jag köpte för några dagar sedan en bostadsrätt. Under okulär besiktning lade jag märke till att alla vägguttag var jordade och antog då att elen i lägenheten uppdaterats i samband med en totalrenovering 2013. Efter lite undersökning har det nu visat sig att vägguttagen i själva verket inte alls har någon jordkabel framdragen utan att endast fas och nolla är framdraget till de till synes jordade uttagen.

Jag har även låtit undersöka kablarna dragna fram till elskåpet och kan konstatera att det inte är någon seriös elektriker som har installerat elen i lägenheten. Dessutom fungerar inte jordfelsbrytaren som sitter där och som är kopplad till badrum och kök.

Min fråga är om detta kan räknas som ett dolt fel då det inte kan ligga i köparens plikt att lossa vägguttagen för att kolla hur de är kopplade? Vidare undrar jag om det är tillåtet att säljaren tagit med sig en fast monterad taklampa i badrummet och där lämnat lösa kablar?
Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för att du vänder dig till FMF Konsument!

  En köpare av en bostadsrätt sägs ha rätt att förvänta sig att en renovering har gjorts med bostadsrättsföreningens tillstånd och att den har genomförts fackmannamässigt. Schematiskt kan sägas att en köpares befogade förväntningar korrelerar med bostadens ålder, skick och bruk. Ju nyare bostad, desto högre förväntningar och tvärtom. Felet måste i normalfallet vara prispåverkande för att en köpare ska kunna får ersättning. Det betyder att bostaden måste ha betingat ett annat värde om den hade sålts med vetskap om felet.

  Om man anser att något utgör fel i bostadsrätt och vill få igenom krav gentemot sin säljare måste man inom skälig tid, kontakta säljaren och kommunicera detta. Man ska reklamera felet till sin motpart. En reklamation är ett meddelande till säljaren med information om att man gör gällande fel. Reklamationen bör innehålla följande.
  1. Information om att det är en reklamation det är fråga om.
  2. En redogörelse för vari felet består och varför man anser att det är säljaren som ansvarar för felet. Det kan också vara bra att ha en uppfattning om kostnaden för felet - felets prispåverkan.
  3. En uppgift om att man avser att ställa krav gentemot säljaren i anledning av felet. Du behöver dock inte ange vilken påföljd enligt köplagen du kommer att göra gällande. Påföljderna är avhjälpande, prisavdrag, hävning och skadestånd.


  FMF
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.