Till senaste kommentaren

Köpare kräver att vi Säljare betalar för nya nycklar samt nya lås

Hej!

Jag sålde min bostadsrätt i våras. Allt gick smidigt och det var inga problem. Vi skrev ned hur många nycklar vi lämnade över och köparna skrev på och var nöjda.

Nu ett par månader senare ringde min mäklare upp mig och sade att köparna kräver att vi betalar för nyckelbyte och lås på: Dörr, Brevlåda, och Tvättrum.

Mäklaren påstår att det är vår skyldighet att se till så alla nycklar finns vid överlämning. När vi köpte lägenheten (som förövrigt befinner sig i en HSB-förening) så var den utrustad med tvättmaskin och torktumlare, vilket gjorde att vi aldrig riktigt brydde oss om att titta upp ifall det saknades nycklar till allmänna utrymmen.

Vi lämnade över 3 nycklar. Vi tappade bort en, men vi skrev 3 nycklar på kontraktet. Vi gav dem även 2 nya nycklar till brevlådan som vi fick en månad innan då dem uppgraderade brevlådorna.

Så här skrev även köparen till mäklaren:

”Jag har nu fått exakta priser för det som säljaren är skyldig att stå för:
 • Ny cylinder och 3 nycklar 1600.-
 • Nytt låshus till 9-tillhållare med 3 nya nycklar 1900.-
 • Tvättstugecylindrar 2 nycklar 380.-
 • Postfack 1 nyckel 250.-
Totalt 4130.- (ink moms)

Hur gör vi? Jag förutsätter att ni som seriöst mäklarföretag tar ansvaret för detta.

Beställningen går genom bostadsrättsföreningen (ingen annan får beställa) och den kontakten kan jag ta men betalningen från säljaren behöver säkerställas. Kan inte vara rimligt att ni anser att en köpare av något ni förmedlat ska stå risken när det är ni som brustit i ert uppdrag.”

Är detta rimligt? Måste vi betala för detta trots att dem skrev på avtalet? Vi har hört att i vissa föreningar som HSB så kanske det måste göras.
Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Det framstår som att ni har erhållit en reklamation avseende fel i bostadsrätt från köparna. Ni har möjlighet att bestrida kravet, medge ansvar och betala eller att nå en annan överenskommelse.

  Beroende på vad som har avtalats kan ni bli skyldiga att stå för kostnaden motsvarande kopiering av nyckel/nycklar.
  FMF
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.