Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur vet jag om det är ett "lockpris"?

Min fru och jag letar efter en bostad och vi fastnade för en 1950-talsvilla söder om stan. Utgångspriset för huset var 2 800 000 kronor. Huset såldes dock för 3 500 000 kronor. Det kan väl inte vara fråga om något annat än ett lockpris?

Kommentarer

  • Hej och tack för att ni vänder er till FMF konsument,

    Med lockpris menas att fastigheten bjuds ut till ett pris som avviker väsentligt från det bedömda marknadsvärdet eller som ligger väsentligt under det som säljaren är beredd att acceptera. Tanken är att det låga utgångspriset ska attrahera en större grupp av spekulanter, vilka ska lockas att bjuda på fastigheten. Det går inte att med exakthet säga att en viss procentuell ökning utgör lockpris utan det avgörs från fall till fall.
    För att komma tillrätta med problemet har Fastighetsmäklarförbundet (FMF), tillsammans med några större mäklarkedjor, lanserat begreppet Statistiskt jämförelsevärde. Tanken är att utgångspriset inte ska ha någon koppling till det bedömda marknadsvärdet. I stället för utgångspris ska en föreslagen budstart utgöra en lämplig nivå att börja en eventuell budgivning på. Därutöver redovisas statistik över vad liknande bostäder nyligen har sålts för i samma område. Mäklaren har dessutom möjlighet att kommentera statistiken sedd i relation till den aktuella bostaden. Statistiskt jämförelsevärde lanserades på försöksnivå under 2016 och har tagits emot med intresse av både media och myndigheter. Det är vår förhoppning att Statistiskt jämförelsevärde ska undanröja problemet med lockpriser
    FMF Juridik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.