Till senaste kommentaren

Mäklarprovisionen - vem betalar, säljare eller köpare?

När jag som fastighetsägare blir kontaktad av en fastighetsmäklare för kunds räkning, vad gäller då angående provisionen till mäklaren, vem betalar mäklaren i det fallet? Vi har egentligen inte tänkt sälja men kan, vid ett bra bud från köparen ta det under övervägande.
Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  För att en fastighetsmäklare ska kunna kräva dig på ersättning och samtidigt hålla sig inom ramen för god fastighetsmäklarsed måste denne skriftligen ha avtalat om rätt till ersättning med dig.
  FMF
 • Så när jag som fastighetsägare blir kontaktad av en fastighetsmäklare som säger sig ha en familj som ev är intresserad av vårt hus så är det köparen som betalar mäklaren? Vi har svarat att vi endast säljer om vi får ett bra bud från familjen annars säljer vi inte. Mäklaren vill isf då teckna ett avtal med oss om att hon ska få i uppdrag från oss att sälja vårt hus men det är då frågan uppstår, mäklaren agerar ju egentligen på köparens uppdrag. Vi har en god vän som sålde på det sättet och när jag frågade vad han betalade mäklaren för provision så sa han att han inte betalat någonting utan att det var köparen som betalade mäklaren eftersom det var ett sk köparuppdrag. Han hade heller egentligen inte tänkt att sälja just då men fick ett bra bud och beslutade sig för att godta det och sälja fastigheten. Jag sa till mäklaren som kontaktade mig att hon fick komma med deras bud och så skulle vi överväga om vi ev vill sälja hon sa då att hon behövde skriva avtal med oss vilket jag inte förstår eftersom det i det här fallet också skulle bli ett sk köparuppdrag och att mäklaren då ska skriva avtal med dem om provision om hon lyckas förmedla huset till dem eftersom de givit henne i uppdrag att försöka hitta ett hus. Mäklaren verkade inte riktigt förstå när jag sa att det inte var oss hon skulle skriva avtal med utan med köparen, hon sa att det inte görs affärer på det sättet i Sverige utan att det sker så utomlands. Dock har vi ju exemplet med vår goda vän som sålt sin fastighet på exakt det sättet så det kan ju inte vara så ovanligt även i vårt land. Vad är det som gäller i vårt fall?
  Konsument
 • Hej,

  Det finns inget krav på att du måste ingå ett avtal med en fastighetsmäklare. Huruvida fastighetsmäklaren har ingått ett avtal med köparen som går ut på att hitta en säljare till köparen låter jag vara osagt. Ingår du ett avtal med en fastighetsmäklare om förmedling av din fastighet och ni överenskommer om en ersättning för det är det ju det som i sådant fall gäller. Ingår ni inte en överenskommelse över huvud taget gäller det som jag angett i mitt tidigare svar.
  FMF
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.