Till senaste kommentaren

Oklarheter angående vad som ingår i bostadsrättsköp

Hej,

Jag har nyligen sålt min bostadsrätt och köparen har precis flyttat in. Han tycker det är min uppgift att fylla igen hål i väggarna efter tavlor, medan både jag och mäklaren säger att man inte är skyldig att laga hål i väggar när det är bostadsrätt och att lägenheten är såld i det skicket den var på visningen, dvs med hålen i väggarna. Vi har även gett honom material (spackel, färg, penslar etc) för att hjälpa honom att fixa det. Vad är det som gäller här?

Sen klagar han på att det luktar på toaletten. Vi (jag och min sambo) har en gång för flera år sedan upplevt lukt där. Då konstaterade vi att det kom från (avsaknaden av) tärningen mellan toalett och golv. Detta åtgärdade vi
då och sen dess har vi inte känt någon lukt. Jag har informerat köparen om detta samt hur han gör för att fixa det. Vi har inte gjort något med toaletten från visningen tills han flyttade in. Han har skrivit på att han har undersökt lägenheten och att han köper lägenheten i nuvarande skick. Vems är ansvaret här egentligen?
Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för att du vänder dig till FMF Konsument!

  Allmänt gäller att en köpare har rätt att förvänta sig att en bostadsrätt är i samma skick på tillträdesdagen som på kontraktsdagen. Ofta har också en köpare uppmanats att undersöka bostaden i kontraktet. I detta kan det också finnas en skrivning om befintligt skick.
  Om något går sönder mellan kontrakt och tillträde, är normalt säljaren ansvarig för detta. Om säljaren däremot kan visa att något gick sönder på grund av åldersslitage kan utgången bli en annan. Det första man bör utreda är om det faktiskt rör sig om ett fel.
  Lukten i ett badrum skulle också kunna vara hänförlig till föreningens rör.
  Om köparna reklamerar till er har ni att komma fram till hur ni ställer er till deras reklamation. Det är i samband med det bra att rätt raskt ta kontakt med sitt försäkringsbolag och kanske också en jurist.
  FMF
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.