Till senaste kommentaren

Sålt bostadsbostadrätt och flyttar in i sommarstuga

Hej,

Vi har precis sålt en bostadsrätt och gått med rätt stor vinst. Bostadsrätten ägde vi 50/50 medan stugan dit vi flyttar ägs av mig till 100% sedan länge. Jag vill naturligtvis att vi även skall äga stugan 50/50 men vad är det bästa sättet? Ge bort 50% som gåva eller ska min maka köpa in sig med sin del av vinsten? Vad finns för för och nackdelar.
Konsument Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för att du vänder dig till FMF med din fråga!

  Jag vill inleda med att nämna att det är ni som avgör vilket det bästa sättet är för att få till stånd ett hälftenägande av fastigheten. Båda typerna av överlåtelse som du nämner i din fråga står till buds. De kan emellertid få olika skattemässiga konsekvenser.

  Vid gåva övertar gåvotagaren gåvogivaren skattemässiga situation vid en senare försäljning. En gåva kan också ges mot vederlag och den skattemässiga konsekvensen beror i sådana fall på vederlaget. Om betalningen för fastigheten är 85% eller mer av föregående års taxeringsvärde så utgår stämpelskatt. Om vederlaget understiger föregående års taxeringsvärde betraktas överlåtelsen i skattemässigt hänseende som en gåva i sin helhet trots att vederlag alltså har lämnats.

  Du kan med fördel kontakta Skatteverket för mer information. Du kan alltid vara anonym i din kontakt med svenska myndigheter.

  Er familjerättsliga status framgår inte av din fråga och vid gåva bör den tas i beaktande, exempelvis om det finns särkullbarn inblandade. Därför rekommenderas ni att anlita en jurist/advokat för upprättande av ett eventuellt gåvobrev.

  Vid en försäljning till din maka kommer eventuell kapitalvinst utlösa skattskyldighet för dig.
  FMF
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.